A Balaton lesz a legbiztonságosabb

A Balaton lesz Európa legbiztonságosabb családi tava, a gasztronómia és az aktív pihenés is nagyobb szerepet kap a tónál – ezt a tervet fogalmazták meg a résztvevők a Balaton Fejlesztési Tanács siófoki ülésén.

A cél, hogy tovább nőjön a magyar tenger népszerűsége a hazai és a külföldi vendégek körében is. Erre pedig jó esély van, hiszen a szakemberek bizakodóak. 2013 nagyon jó év volt a turizmusban, ugyanis a vendégéjszakák száma 5%-al, a bevétel pedig 8%-al nőtt az előző évhez képest.

 

Wächter Balázs:

 

- A turizmus esetén egyre nagyobb hangsúly van az aktív tevékenységeken, a gasztronómián, a minőségen. A kerékpáros turizmust azt magasabb minőségi szintre kell hozni.

 

Ez az egyik cél, amit a Balaton Fejlesztési Tanács a 2014-2020-as uniós ciklusban kiemelt feladatának tekint. Mint, ahogy a helyi termékek népszerűsítését és az egészségügyi rehabilitációs szolgáltatások bővítését is előtérbe helyeznék - hangzott el a siófoki ülésen. Horváth Viktória, turizmusért felelős helyettes államtitkár azt mondja: a célok között szerepel az is, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb családi tava. Ehhez pedig a vízi mentést kellene erősíteni.

 

Horváth Viktória, turizmusért felelős helyettes államtitkár:

 

- A biztonságra azért hívtam fel a figyelmet, mert általában a horizontális célok között szerepel a fenntarthatóság, a környezettudatosság, a biztonságosság és a Balaton esetében ez különösen fontos, hiszen a legnagyobb tavunk és nem csak a szárazföldi közbiztonságot kell nyújtsuk és azt kommunikálni is a vendégek felé, hanem a vízen is biztonságba kell, hogy érezzék a vendégek magukat.

 

A külföldiek számára is kedvelt úti cél a magyar tenger, főként németek, csehek, lengyelek és oroszok pihennek a Balatonnál. A statisztikák szerint a belföldi turizmus bevétele 8%-al nőtt 2013-ban, a vendégéjszakák száma pedig 5%-al 2012-höz képest .

 

Horváth Viktória, turizmusért felelős helyettes államtitkár:

 

- 2013 nagyon jó év volt a turizmusban és nagyon biztató, hogy nemcsak a beutazó turizmus nőtt tovább, ami nagyon fontos, hiszen a beutazó turizmus új pénzt hoz az országba. A belföldi turizmus is nőtt közel 10%-os mértékben, ami egyedülálló adat egész Európában.

 

A belföldi turizmusra ösztönzőleg hat a Szép-kártya is, ráadásul az elfogadóhelyek 80%-a vidéki vállalkozás - teszi hozzá Horváth Viktória. 2013-ban 68 milliárd forintot költöttek a kikapcsolódni vágyók Szép-kártyával, ebből 6,3 milliárd forintot a Balatonnál fizették. Azonban a forgalom nemcsak turista, hanem időjárás-függő is, hiszen kedvezőtlen időben elmaradnak a vendégek is. Az idei, távlati előrejelzések szerint igazi strandidőre számíthatunk - mondja Horváth Ákos a Siófoki Obszervatórium vezetője.

 

Horváth Ákos, vezető, Siófoki Obszervatórium:

 

- Némileg nagyobb az esély arra, hogy egy melegebb szárazabb nyár elé nézünk, de ezt természetesen nagyon sokban befolyásolja a közvetlen cirkulencia, tehát, ha például egy ilyen mediterrán ciklonhoz hasonló jelenség jön ide akkor itt a Balaton térségében azért annyira nem ritkaság, akkor ez az időjárás messzemenőkig borulhat.

 

A Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülésén a turisztikai szezont érintő feladatokról is tárgyaltak a szakemberek. Idén először a magyar tengernél nemcsak a főszezonra szerveznek programokat, hanem az elő,- és utószezonra is.

 

Forrás: Híradó

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek